Hjärt-lungräddning (HLR)

Genom att larma 112 och sedan göra 30 bröstkompressioner och 2 inblåsningar tills hjälp kommer, kan du rädda en annan människas liv. Att gå en hjärt-lungräddnings utbildning för att lära dig grunderna i HLR är därför en investering för både dig själv och för de i din närhet.

Vet du vad du ska göra för att rädda någon? Vet andra hur de ska rädda dig om du råkar ut för ett plötsligt hjärtstopp? Vid en kaos-artad situation är det lätt att man tappar fokus och alla reagerar olika. Det är därför av stor vikt att gå en HLR kurs för att genom upprepade instruktioner och inlärning få in en teknik som kan utföras under en paniksituation.

Visste du exempelvis att det är en markant skillnad på HLR för vuxna och på den man gör på bebisar och barn? Vi utbildar därför i såväl hjärt-lungräddning till barn och vuxna och första hjälpen.
Det krävs inga förkunskaper för att lära sig rädda liv.

Alla våra utbildare är diplomerade och utbildarna är certifierade av HLR-rådet. Du kan antingen gå ensam eller boka för en större grupp. Vill du boka en HLR-utbildning för en större grupp skicka en offertförfrågan till utbildningar@slsgoteborg.se annars anmäler du dig genom vårt bokningssystem.

Hjärt- och lungräddning

För varje minut utan hjälp minskar överlevnaden på 10%. Visste du att vid tidig HLR (hjärt-lungräddning) mer än fördubblas chansen att rädda ett liv vid plötsligt hjärtstopp. Detta kan hända vemsomhelst, närsomhelst och varsomhelst. Din insats är avgörande för den drabbade.

Våra utbildningar inom hjärt- lungräddning

Målet med utbildningen är att du ska få grundläggande kunskaper om hur du gör HLR och använder en hjärtstartare. Att lära sig kunskaper kring HLR innebär att du vågar reagera och hjälper till på ett eller flera sätt;

  • såsom att starta HLR
  • ringa 112
  • att hämta hjärtstartare
  • möta ambulans
  • att bara vara närvarande och stötta andra personer eftersom din närvaro är viktigt och ger trygghet och stöd till övriga som är på plats. 

Skillnad på vuxen och barn HLR

Hjärtstopp hos barn orsakas oftast på grund av syrebrist såsom andningssvårigheter, barnet har satt i halsen. Hjärtstopp hos vuxna orsakas oftast på grund av ett fel på hjärtat såsom hjärtsjukdom. 

Hjärtstopp kan också orsakas av drunkning, kvävning eller stora blodförluster hos både vuxna och barn.

HLR – Håller blodcirkulationen igång tills hjälp finns

Vid ett hjärtstopp är tiden kritisk. HLR (hjärt-lungräddning) är en livräddande insats som syftar till att hålla blodcirkulationen och andningen igång. När du utför HLR tar du över hjärtats arbete och skapar blodcirkulation som håller kroppens alla organ vid liv. Så här gör du.

  1. Börja med att kontrollera om personen är vid medvetande och andas normalt.
  2. Om inte, larma 112 och starta HLR omedelbart.
  3. Utför 30 bröstkompressioner följt av 2 inblåsningar.
    Om hjärtstartare finns på plats anslut och få vidare instruktioner.
  4. Fortsätt med HLR tills personen vaknar och andas normalt eller tills blåljuspersonal anländer.

Hjärtstopp vid drunkning
– Så agerar du rätt

Drunkning är en tyst och snabb process där syrebrist uppstår efter att vätska trängt in i luftvägarna. Detta kan leda till medvetslöshet och hjärtstopp om inget görs snabbt. Vad ska du göra vid drunkning om personen är medvetslös?

  1. Ge 10 inblåsningar i vattnet: Om möjligt, börja redan i vattnet med att ge 10 inblåsningar genom mun eller näsa. Detta syresätter kroppen och påbörjar processen att avlägsna vatten från lungorna.
  2. För personen till land: Använd säker utrustning som en livboj eller lina för att undvika fara för dig själv. Ge 5 inblåsningar.
  3. Starta HLR på land: När personen är vid strandkanten, för en vuxen ge 30 bröstkompressioner och 2 inblåsningar. För ett barn är det 15 bröstkompressioner och 2 inblåsningar. Se till att skapa fri luftväg genom att försiktigt dra huvudet bakåt (vid barn, bara något bakåt).

Varför är inblåsningar avgörande? Vid drunkning fylls lungorna med vatten, vilket orsakar syrebrist i kroppen. Inblåsningar hjälper till att syresätta kroppen och kan bidra till att vattnet lämnar lungorna.

Säkerhet först – Skydda dig själv vid räddningsinsatsen

När du agerar vid drunkning är det viktigt att prioritera din egen säkerhet. Använd därför alltid livräddningsutrustning som en livboj, lina eller något annat föremål som gör att du kan hjälpa personen utan att utsätta dig själv för onödiga risker och fara. Kom ihåg regeln: ”En torr livräddare är en bra livräddare.” Om den drabbade är vid medvetande, använd en livboj eller annat föremål, såsom en pinne, som personen kan hålla fast i medan du drar dem till land. Detta minskar risken att själv bli neddragen i vattnet av panikslagna rörelser och underlättar för efterkommande räddningspersonal.

Hjärtstartare – En livräddande resurs nära dig

I en akut situation kan en hjärtstartare vara skillnaden mellan liv och död. Hjärtstartare spelar en avgörande roll i att rädda liv vid hjärtstopp. Här får du veta varför hjärtstartare är viktiga, hur du ska agera vid hjärtstopp och specifika råd vid drunkning.

Varför är hjärtstartare så viktiga?

I Göteborg finns ungefär 1 400 registrerade hjärtstartare, men med en befolkning på över 600 000 personer är det långt ifrån tillräckligt. I takt med att invånarantalet väntas stiga till 750 000 fram till år 2050, blir tillgången till hjärtstartare ännu viktigare.

En hjärtstartare används för att få hjärtat att börja slå igen efter ett hjärtstopp, vilket oftast kräver en eller flera strömstötar. På Hjärtstartarregistret.se kan du enkelt se var närmaste hjärtstartare finns, både där du bor och där du arbetar. Att ha kännedom om detta kan vara livsavgörande i en nödsituation.

Vill du köpa en hjärtstartare till ditt företag/din arbetsplats, din bostadsförening eller till sommarstugeområdet så kan vi rekommendera xxxxx

Hjärtstartare räddar liv – Var förberedd

Bli SMS-livräddare

Företag, skolor, föreningar

Plötsliga hjärtstopp kan inträffa när som helst, oavsett ålder. Genom att ge elever, personal och medlemmar kunskap i HLR och användning av hjärtstartare (AED) ökar chansen att liv kan räddas innan ambulansen är på plats.

Genom att prioritera livsviktig kunskap visar ni omtanke om personalens, medlemmarnas och elevernas välbefinnande – något som alla kan dra nytta av.

Boka HLR-utbildning för en grupp

HLR-rådet

Svenska rådet för hjärt-lungräddning är en nationell kunskaps- och utbildningsorganisation med syfte att rädda liv vid plötsligt hjärtstopp inom sjukvården och i samhället. Det ska ske genom implementering av internationella, vetenskapligt underbyggda riktlinjer i utbildningsprogram på olika nivåer inom hjärt-lungräddning och första hjälpen. HLR-rådet uppmanar alla att gå en utbildning i både Vuxen- och Barn-HLR

  • Våra utbildningar följer HLR-rådets uppdaterade råd
  • Våra instruktörer är certifierade av HLR-rådet

Vanliga frågor och svar om HLR och våra utbildningar

HLR står för hjärt- och lungräddning och är en livräddande första hjälpen-teknik som används vid hjärtstopp för att upprätthålla blodcirkulation och syresättning.

Det rekommenderas att du går en repetitionsutbildning minst en gång per år för att hålla kunskaperna aktuella och för att känna dig trygg i teknikerna.

Vid ett plötsligt hjärtstopp är de första minuterna avgörande. Genom att kunna HLR kan du öka chansen att rädda liv innan ambulanspersonal är på plats.


Våra HLR-utbildningar brukar ta 2 timmar.

Alla, oavsett ålder eller erfarenhet, kan delta i en HLR-utbildning. Inga förkunskaper krävs.