Vattensäkerhet sedan 1842

Säkerhetsdepå

Över 50% av dem som drunknar varje år i samband med båtolyckor hade överlevt om de haft en flytväst på sig.
Det finns inga bra ursäkter för att inte använda flytväst. Det borde vara lika självklart som bilbälte i bilen.

“Det viktigaste är att barnen har flytväst, jag kan ju simma.” NEJ det kan du inte om du halkar i båten, slår i bakhuvudet och blir medvetslös i vattnet.

Det är viktigt att du väljer en flytväst som är anpassad för ditt ändamål. Flytvästar är anpassade för olika storlek och vikt.
Läs på din flytväst att den passar just dig och kontrollera så den är funktionsduglig.

En trasig flytväst gör lika mycket nytta som en brandvarnare utan batteri; Ingenting!

Det finns två typer av flytvästar

Vi delar in flytvästar i två olika kategorier, Räddningsväst och flytplagg. Skillnaden är att en räddningsväst är konstruerad för att vända dig om till ryggläge om du skulle trilla i vattnet och bli medvetslös. På så sätt får du luft. Det finns både uppblåsbara räddningsvästar och fasta. Du kan känna igen en räddningsväst på att den alltid har: visselpipa, stöd bakom nacken, grenband, flourocerande färger och reflex. Vissa moderna uppblåsbara räddningsvästar har dessa funktioner först när de aktiveras.

För att en uppblåsbar flytväst ska klassas som räddningsväst måste den blåsa upp sig själv när du trillar i vattnet. Det är viktigt .att du alltid bär den ytterst på dina kläder så den syns när den är uppblåst och att inga kläder hindrar den från att öppnas. Kontrollera alltid uppblåsbara flytvästar enligt instruktioner från tillverkaren.

Ett flytplagg kan vara allt från en seglarväst till en jacka med extra flytförmåga. Dessa vänder dig INTE om till ryggläge när du trillar i vattnet och du riskerar därför att drunkna om du blir medvetslös. Det räcker med ett andetag under vattenytan för att drunkna. Vi avråder därför i de flesta fallen att använda flytplagg.

Hos oss kan du hyra en flytväst.

I vår säkerhetsdepå på Sörredsbadet finns seglar- och räddningsvästar att hyra.

Inför vintern fyller vi på med utrustning för årstiden.

Under badets öppettider tar vi kort och swish.

Du hittar oss på Sörredsbacken 20, 418 78 Göteborg